dinsdag 28 februari 2017

maandag 27 februari 2017

Het orkest onder de loep

Gisteren ben ik weer redelijk fanatiek aan het digitaliseren geweest. Ik had onlangs een sonopresse productie gevonden, die kennelijk bij een boek van Louis Metz over het symfonie-orkest hoort.

Ik vond daar de volgende afbeeldingen van:


maar ik vermoed dat dit plaatje bij een latere uitgave hoorde:



Het zijn 5 flexi-discs in één hoesje. Onderdeel van mijn studie schoolmuziek was indertijd ook het verkennen van de geschiedenis van het muziekonderwijs in Nederland, met name de in school gebruikte methodes. Voor mijn afstudeerproject kwam daar nog eens de geschiedenis van de schoolradio bij. En passant ontdek je dat er een subgenre plaatjes is waarin het symfonie-orkest wordt uitgelegd in onberispelijk algemeen beschaafd nederlands. Deze kende ik nog niet:



Ik heb ze geript, aan elkaar geplakt en er een licht tikfilter overheen gegooid, om de hardste tikken eruit te halen. Veel plezier:

zondag 26 februari 2017

geklungel op zaterdag

Van een vriendin en sporadisch lezer van dit blog kreeg ik een foto van iets dat ze had gevonden: "typisch iets voor je blog." en inderdaad:


Nu moet dat voor publicatie op een thema-pagina nog even rechtgetrokken worden. Ik heb daarvoor twee mogelijkheden: paint voor windows (ja, u leest het goed, het primitiefste progje, gratis en voor niets meegeleverd bij uw pc) en Micrographix "Draw" voor windows 98, maar ook nog nèt werkend op XP, dat ik op een stand-alone laptopje heb. Dat heeft iets meer mogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeeld plaatjes vanaf een hoekpunt een bepaalde kant mee oprekken en dus van bovenstaand trapezium een rechthoek maken. Het nadeel is alleen dat tenzij het plaatje een erg hoge resolutie heeft, je het kwaliteitsverlies best wel ziet:


Dan is het netter om met paint een beetje te kopieëren, verticaal en horizontaal uit te schuiven en het trapezium zo tot een rechthoek op te vullen. De letters staan dan wel scheef, maar alles is dan tenminste scherp.


Ja, sommige lezers kunnen dit véél beter dan ik en hebben betere software, maar: nee, jullie hoeven me niet te helpen en ik hoef ook geen gekraakte versie van photoshop. Ik vind dit geklungel wel fijn. Het is afleiding.

Nou eens zien of we vanaf dit plaatje een reeks kunnen maken puttend uit twee, drie themamapjes en doe eens gek:



Nou en als je er dan het scan- en knipwerk van de vinyldigitalisatie -we zijn bij Frankie Avalon beland- er nog eens aan toevoegt, dan ben ik toch redelijk productief vandaag.