donderdag 17 januari 2013

oops!

Nog even op een rijtje wat oops is:
http://en.wikipedia.org/wiki/Out_Of_Phase_Stereo_%28OOPS%29
of in mijn eigen woorden: wij horen muziek uit een luidspreker of koptelefoon doordat de membranen (razendsnel) naar voren en naar achteren bewegen. Als stereospeakers netjes in fase zijn aangesloten en een geluid is links even hard opgenomen als rechts (in het midden dus) dan komen de speakers tegelijkertijd naar voren en naar achteren. Als je één van die speakers verkeerd om aansluit, bewegen die conussen dan dus naar voren als die van de ander achteruit gaan. Je krijgt dan een beetje vreemd effect. Het geluid, meestal de zangstem, bas en/of drum klinken dan niet meer in het midden en ze klinken zelfs zachter, want de lucht die naar voren geduwd wordt door de ene speaker wordt door de andere op hetzelfde moment naar achter gezogen. Het kan bij sommige opnamen ook een fractie later klinken, waardoor het "poor men's surround" ontstaat (ook om dat de galm harder klinkt dan de bron). Tot slot kunnen signalen die zachtjes in één kanaal staan en ondergedompeld zijn in de rest van het geluid, of die express "uit fase" zijn opgenomen en dus normaal gesproken onhoorbaar, op deze manier weer ìn fase komen en naar de voorgrond komen.
Als je nu vóór het geluid de versterker ingaat één van de kanalen omdraait en de twee signalen samenvoegt tot één mono-signaal, dan zijn de uitdovingen en versterkingen optimaal. Eigenlijk is het dan geen o.o.p. stereo meer maar oopm maar dat staat natuurlijk niet leuk. Oops is ook een leuke benaming omdat er allerlei geheimpjes uit de opname-keuken aan het licht komen, niet zelden ook onregelmatigheden of onnzuiverheden. Tegenwoordig wordt er zo gladjes gemixt dat er nauwelijks leuke verrassingen met oops voor de dag komen. Hoe anders was dat in de eerste decennia van de stereo-opnamen Een voorbeeldje:
Voor remixers is dit een leuke methode om losse sporen te bemachtigen:


Tot slot een gedevocaliseerde opname van Radar Love. Ik vind hem zo minstens even interessant. Wat was Cesar Zuiderwijk toen al een retegoeie drummer! Het midden van de song klinkt verrassend anders als je de mix zo uit elkaar trekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten